Nieuwbouw en dan, wat komt er kijken bij de aankoop



Voor de aankoop

Niet alle nieuwbouwwoningen volgen dezelfde prijsontwikkeling. Met name de regio, de locatie en het type huis zijn prijsbepalend. U dient zich daarom vooraf te oriënteren welk prijsniveau er regionaal gehanteerd wordt. In een nieuwbouwplan is er nog weinig infrastructuur, en is het lastiger te bepalen wat een goede locatie is voor uw woning. Let niet alleen op uw voorkeur voor het type huis, de afmetingen van uw bouwkavel, de ligging ten opzichte van de zonnestand en het wel of niet aanwezig zijn van een garage of carport. Zijn er scholen, winkels en andere voor u belangrijke voorzieningen in de directe omgeving? Hoe staat het met de doorgaande wegen, aanrijroutes en eventuele bebouwingen in de buurt? Deze en andere zaken kunnen doorslaggevend zijn. Vraag de gemeente dan ook om het totale bouwplan.



Gaat u een nieuwbouwhuis kopen? Dan wordt u met aanzienlijke kosten geconfronteerd. Ze betreffen niet alleen de koop-/aanneemsom, maar ook andere kosten ten behoeve van de aankoop en financiering van uw huis. Hou tevens rekening met verhuis- en inrichtingskosten. Daarnaast heeft een nieuwbouwwoning geen tuin. Reserveer daarom een bedrag voor tuinaanleg.

Een nieuwbouwhuis koopt u over het algemeen “vrij op naam” (v.o.n.) Dit betekent dat de notariskosten van de eigendomsoverdracht en de BTW bij de prijs zijn inbegrepen. Voor de grond betaalt u een koopsom en voor de bouw van uw woning een aanneemsom. Daarnaast betaalt u notaris- en kadasterkosten voor de hypotheekakte, afsluitprovisie voor de hypotheek, hypotheekrente die u tijdens de bouwperiode bent verschuldigd, uitstelrente en grondrente.

Koop-/aannemingsovereenkomst

Wanneer u een koop en aannemingsovereenkomst ondertekent, geeft u daarmee te kennen een stuk grond te kopen en daarnaast opdracht te geven voor het bouwen van een woning. De aannemer van de opdracht is de contractpartij. In de koop en aannemingsovereenkomst staan de belangrijkste aspecten vermeld betreffende de specifieke koop en aanneming van uw grond en woning.

Deze overeenkomst omvat tevens de tekening en de technische omschrijving van de woning. U moet hiervan een goede indruk kunnen krijgen van het aanzien van het huis, de ligging, de afmetingen, de indeling en de naaste omgeving. De tekening moet op schaal zijn en alle details van de woning weergeven, zoals gas-, water- en elektrische aansluitingen en de draairichting van ramen en deuren. De technische omschrijving moet vermelden welke materialen er zullen worden gebruikt en op welke wijze de bouw zal plaatsvinden.

GIW Garantie

De GIW Garantie is in het voordeel van de koper. Het verkleint het risico van schade voor de koper ingeval de aannemer onverhoopt failliet gaat. Bij financiële problemen van de bouwondernemer wordt de woning met de steun van de Aangesloten Organisatie afgebouwd. De Aangesloten Organisatie garandeert verder dat in de periode van zes jaar na ingang van de GIW garantie de garantieverplichtingen van de aannemer worden nageleefd. Als koper moet u de oplevering van uw woning wel bij de Aangesloten Organisatie melden. Hierbij is een opleveringsrapport erg belangrijk, aangezien hierin alle gebreken worden gemeld. De aannemer heeft drie maanden de tijd om deze opleveringsgebreken te herstellen.

Wordt uw woning onder GIW-garantie gebouwd en is het project aangemeld bij een van de bij het GIW aangesloten ondernemersgaranties, dan is de aannemer verplicht u de zogenaamde 5% regeling aan te bieden. Wat houdt dit in? U betaalt niet de volledige aanneemsom aan de aannemer, maar stort 5% daarvan op een zogenoemde depotrekening bij de notaris. Pas als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan, betaalt de notaris het depot uit aan de bouwondernemer. Deze regeling fungeert als een stok achter de deur voor de aannemer. Hij zal eventuele gebreken na de oplevering zo snel mogelijk willen herstellen. Hij ontvangt de laatste termijn van 5% pas wanneer aan alle voorwaarden van de regeling zijn voldaan.

Meer informatie op GIW Garantie

Controle tijdens de bouw van uw nieuwbouwwoning

Hoewel u tijdens de bouwfase wellicht regelmatig een kijkje neemt bij de bouw van uw woning, is het als leek lastig om eventuele bouwfouten te constateren. Daarbij kan het zijn dat u twijfels hebt over het bouwproces. Wacht niet tot uw huis klaar is, want het is vaak prijzig en soms onmogelijk om fouten achteraf te laten herstellen. Een bouwtechnische keuring tijdens de bouw neemt alle twijfel weg en geeft u meer zekerheid over een correct verloop van de bouw.

Meer informatie op Bouwtechnische Keuring

Oplevering

Vanaf het moment van oplevering is het huis officieel in uw bezit. Het is aan te raden om u tijdens de oplevering te laten vergezellen door een onafhankelijke bouwkundige die een opleveringskeuring uitvoert, zodat alle eventuele gebreken kunnen worden genoteerd. In het algemeen worden er bij nieuwbouwwoningen gemiddeld 21 gebreken geconstateerd.
Na de oplevering moet uw woning worden drooggestookt.


Informatie over het kopen van een woning

Kopen of huren
Nieuwbouw
Prijzen
Aankoopplan
Woningvergelijk
Kopen van een huis
Na de aankoop